Schema's

Schema's zijn handige instrumenten om te gebruiken bij de meest uiteenlopende taken. Daarom dat er ook verschillende schema's bestaan. Op deze bladzijde vind je de belangrijkste schema's, hun kenmerken en waarvoor je ze kan gebruiken.

Trefwoorden

Trefwoorden     top    

Boomschema

Waarschijnlijk heb je al weleens een stamboom van je familie gemaakt. Op de afbeelding staat deze van het Belgische vorstenhuis.


Een stamboom is een voorbeeld van een boomschema, in dit geval verticaal opgebouwd. Een horizontale opbouw ! behoort ook tot de mogelijkheden.


Met een boomschema zie je vlug wat bij elkaar hoort, hoe iets is opgebouwd. De begrippen die op hetzelfde niveau staan in de boom zijn gelijksoortig. Op de afbeelding van het vorstenhuis staat bovenaan Leopold I, de eerste koning, daaronder komen de opeenvolgende vijf generaties.






Dit wordt verder uitgediept in het thema "Werk".

Trefwoorden     top    

Spinschema of mindmap

Voor het concept waarbij je centraal het onderwerp schrijft en daarrond begrippen die hiermee verband houden, kom je in de literatuur verschillende termen tegen: spinschema, spindiagram, spider, associatiezon, mindmap,...

Het is een instrument bij verschillende opdrachten, zoals: samenvatten, studeren, spreken, vergaderen (brainstormen,....

Meestal is een spinschema een eenvoudigere versie van een mindmap. Volgende tien eigenschappen kenmerken een mindmap:

  1. hou het werkblad horizontaal en plaats het onderwerp in het midden
  2. werk horizontaal
  3. ga mee met de wijzers van de klok
  4. door te nummeren kan je een logische volgorde aanbrengen
  5. gebruik vloeiende lijnen
  6. lijnen en letters zijn groot en dik in het midden en worden kleiner en dunner naar de bladrand toe
  7. gebruik kleuren en symbolen functioneel (bijv. om te groeperen of om de centrale essentiële begrippen weer te geven)
  8. werk met trefwoorden
  9. wees creatief en werk verzorgd
  10. verzorg ook je taal


In Word kan je een mindmap maken met SmartArt Op het internet vind je gratis programma's om een mindmap te maken, vb. op leerhof.



Dit wordt verder uitgediept in het thema "Welkom".

Trefwoorden     top    
  • Stroomschema

    Met een stroomschema kan je duidelijk maken wat de verschillende opeenvolgende stappen zijn die je moet zetten, bijvoorbeeld bij het vervoegen van je werkwoorden - zoals in dit voorbeeld - of bij het invullen van je belastingen, bij het aanvragen van een bouwvergunning,....



    Dit wordt verder uitgediept in het thema "Welkom".

    Trefwoorden     top    

    Tabelschema of matrix



    Een matrix (meervoud: matrices) of tabelschema is een rechthoekig schema, waarin gegevens geordend zijn in rijen en kolommen. De matrix is een middel om samenhangende gegevens op een systematische en overzichtelijke wijze weer te geven. Het is een handig instrument om kruispunten in de informatiestroom weer te geven, zoals in dit fragment van een portfolio-overzicht. Per opdracht wordt er aangegeven waar je eventuele tekorten zitten en hoe je die kan remediëren.



    Dit wordt verder uitgediept in het thema "Welkom".

    Trefwoorden     top    

    Venn-diagram



    In een venn-diagram kan je heel goed de overlappingen of gemeenschappelijke kenmerken zien. Dit schema bestaat uit meerdere elkaar overlappende cirkels. Elke cirkel staat voor een onderwerp. Daar waar de cirkels elkaar overlappen staat wat hetzelfde is voor de onderwerpen.



    Dit wordt verder uitgediept in het thema "Werk, verder studeren".

    Trefwoorden     top