Oppervlakte, omtrek en inhoud

Op je werk, in een kookboek of de doe-het-zelfzaak kom je regelmatig de begrippen omtrek, oppervlakte en inhoud tegen. Je wil bv. rondom je terras een boordsteen aanbrengen. Om te bepalen hoeveel stenen je nodig hebt, bereken je eerst de omtrek van je terras. In de woonkamer wil je nieuw behangpapier. Het aantal rollen dat je hiervoor nodig hebt, hangt af van de oppervlakte van de muur.

Voor het berekenen van oppervlakte en omtrek werk je met formules uit de meetkunde. Deze tak van de wiskunde kent geen muren en terrassen, maar wel vlakke of meetkundige figuren, zoals vierkant, rechthoek, driehoek, cirkel, enz. Deze figuren zijn tweedimensionaal omdat ze maar twee meetkundige dimensies hebben. Zo heeft een rechthoek een korte zijde of de breedte en een lange zijde of de lengte. Met deze twee dimensies is het mogelijk om de omtrek en de oppervlakte te berekenen. Om de omtrek en de oppervlakte te bereken, zoek je bij jouw terras of muur de juiste meetkundige figuur. Zo weet je welke formule je moet toepassen. Soms is enig speurwerk nodig, want architecten en designers kunnen creatief zijn in het bedenken van samengestelde en onregelmatige figuren.

0p deze pagina vind je onder de rubriek hulpmiddelen beknopt handige tips en links met theorie en oefeningen. Onder de rubriek trefwoorden worden enkele begrippen toegelicht.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen     top    

Trefwoorden

Trefwoorden     top    

Cirkel

Trefwoorden     top    

Omtrek

Trefwoorden     top    

Samengestelde en onregelmatige figuren






Sommige architecten en designers zijn wel heel creatief in het bedenken van samengestelde en onregelmatige figuren. Ook hiervan kan je de oppervlakte juist of bij benadering berekenen. Voor meer uitleg klik je op de afbeelding of op de volgende site.

Klik op de grafiek voor meer uitleg. Meer uitleg over het beschrijven van een lijngrafiek vind je hier.






Trefwoorden     top    

Vlakke of meetkundige figuren

Trefwoorden     top