De wereld tussen 1945 en 1989: internationale samenwerking.

1. Inleiding: de mijlpalen (1945 - 1989/1990)




Bestudeer de kaarten en verklaar de mijlpalen.




top    


Kaart Verenigde Naties
Kaart dekolonisatie van Azië
Kaart Europese eenmaking
Kaart Koude Oorlog

  • 2. Het Europees project, hoe eengemaakt is Europa?


  • Enkele opwarmers:


    1. Ben jij een voor- of een tegenstander van het Europees project?
    2. Typ de begrippen "Europa" en "Europese Unie" in het zoekvak van het Krantenarchief in. Zoek een voorbeeld van hoe de Europese Unie op jouw dagelijks leven een invloed heeft.
    3. Speel de feiten- en de hoofdrolspelersquiz.
    4. Welke Europese symbolen ken jij?
    5. Hoe nieuw is de Europese gedachte, ken je voorbeelden van Europese eenmaking uit het verleden?






    top    


    Europa in het dagelijks leven

    Feitenquiz over de Europese Unie
    Hoofdrolspelersquiz Link van het filmfragment van de Europese beweging





  • 3. De lidstaten van de Europese Unie
  • Europa (geografisch, meerdere samenwerkingsverbanden)= Europese Unie?

    In het vorige hoofdstuk kon je reeds zien dat het grondgebied en de opdracht van de Europese Unie zich geleidelijk hebben uitgebreid. Vandaag is ongeveer de helft van de landen op het Europese continent lid van de Europese Unie. Mogelijk neemt dit aantal in de nabije toekomst toe, omdat er ook een aantal kandidaat-lidstaten zijn. De meeste lidstaten maken ook deel uit van de Eurozone en Schengen. Bijna alle Europese en alle EU- landen zijn lid van de Raad van Europa, dit is een tweede samenwerkingsverband op het Europese continent.

    Denk je de vetgedrukte gebieden op een kaart te kunnen herkennen? Leg beknopt het verschil tussen de begrippen uit. Welke andere begrippen bevat de bovenstaande afbeelding nog? Ezelsbruggetje: in eer werkt de eu samen met eva.

    top    


    Europa geografisch en cultuur-historisch

    Europese Unie en Raad van Europa

    Raad van Europa, Engels

    Raad van Europa, Nederlands

    Interactieve kaart met EU-uitbreidingen

    Interactieve kaart met EU-begrippen: euro, Schengen,...

    Procedure om lid te worden

    Informatie over de landen van de EU., idem.

    Grafieken over de landen van de EU.

    Schengenlanden

    Eurozone

    EVA en EER

  • 4. Hoe werkt de Europese Unie?
  • Onderstaande woordenwolk geeft een overzicht van de Europese instellingen of organen. Zoek op het internet informatie op over hun werking en bevoegdheden en maak een schema.


    Klik hier om de inhoud open te klappen.

    Achterhoedegevecht om uw privacy

    Van een klantenkaart in de supermarkt tot websites die uw gsm-nummer vragen: zowat overal laten we gegevens achter. Net daarom wil Europa een strenge privacywetgeving die consumenten beschermt. Maar de druk van bedrijven en overheden om soepeler om te gaan met persoonlijke gegevens is groot.

    Waarom komt er een nieuwe Europese privacywetgeving en wat houdt ze in?

    "Mijn gsm-nummer? Waarom zou ik u dat in godsnaam geven?" In een Deens instructiefilmpje over privacy reageren klanten verontwaardigd en verbaasd als een winkelbediende hen vraagt om hun telefoonnummer te geven en daarbij ook nog eens te vertellen waar ze die ochtend geweest zijn. Bizar? Misschien, maar we geven die gegevens zo goed als voortdurend prijs als we apps downloaden, ons op sociale media begeven of gewoon een klantenkaart gebruiken.

    Vaak zonder dat we er om geven, maar al even vaak omdat we het gewoon niet weten. Net daarom wil Europa met de Data Protection Regulation een privacywetgeving in het leven roepen die de verwerking van persoonlijke gegevens door overheden en bedrijven aan banden legt, maar tegelijk ook bedrijven en overheden ruimte geeft om van persoonsgegevens gebruik te maken om betere producten en diensten aan te bieden.

    Op dit moment bestaat er op Europees niveau alleen een privacywet die dateert uit 1995 en daardoor totaal niet aangepast is aan tijden van sociale media, apps en big data. Vorig jaar keurde het Europese Parlement al het wetsvoorstel goed. Een van de belangrijkste punten daarin was het 'recht om vergeten te worden': wanneer gebruikers aan sites als Facebook, Google en eBay vragen om hun profiel te wissen, dan moeten ze daar ook op ingaan. Internetbedrijven moeten ook transparanter zijn over hoe ze werken en over wat ze van plan zijn met de gegevens die ze hebben, stelt de wet. Bedrijven die de wet overtreden, riskeren een boete.

    Waarom willen bedrijven en overheden onze gegevens?

    Wat kopen mensen, wanneer kopen ze het, wat kopen ze verder nog? Bedrijven kunnen uit de reusachtige berg aan informatie die ze hebben over hun klanten, commercieel heel waardevolle gegevens filteren. Niet voor niets is big data de jongste jaren big business geworden. Sommige bedrijven, zoals Facebook en Google, verdienen zelfs grof geld met het doorverkopen van gegevens aan andere bedrijven.

    Een strenge privacywetgeving kan dat inperken. Een voorbeeld: ING België wil in de toekomst meer en beter gebruik maken van de schat aan informatie die ze heeft over haar klanten. Bij de grote momenten in het leven - pakweg een geboorte, een huwelijk of een scheiding - zal de bank proactief contact opnemen met de klant, liet ING onlangs weten. Ze wil dat doen om haar klanten meer op persoonlijke maat gesneden producten te kunnen aanbieden. Reclame voor voorhuwelijkssparen sturen naar iemand die op het punt staan op pensioen te gaan: daar heeft niemand wat aan. Veel klanten zien daar ook geen been in of zijn er zelfs blij mee: op maat gemaakte aanbiedingen, lekker makkelijk.

    Maar ook de overheid ziet wel iets in allerlei gegevens van burgers. Die kunnen helpen om de overheid een stuk efficiënter te maken. Betere gegevensverzameling kan ook helpen om bijvoorbeeld fiscale of sociale fraude beter aan te pakken. Daarom pleiten ook overheden vaak voor een soepeler privacybeleid.

    Wie lobbyt?

    De Europese privacywet ontketent een nooit eerder geziene lobbyoorlog. Die speelde zich tot vorig jaar af bij het Europese Parlement, waar ook toenmalig Europarlementslid Louis Michel deel van uit maakte van het comité dat de privacywet voorbereidde. Vandaag heeft het lobbygeweld zich verplaatst naar de individuele lidstaten die aan het onderhandelen zijn over de wet.

    Het beïnvloeden van de besluitvorming gebeurt vanuit verschillende hoeken. Internetbedrijven als Facebook, Google, Amazon en eBay heel wat geld en moeite in het beïnvloeden van het politieke besluitvormingsproces, maar dat doen ook lokale organisaties. Bij het tot stand komen van de Europese wet waar vorig jaar over gestemd werd, kreeg Belgisch vertegenwoordiger Louis Michel zowat heel België over de vloer. Het VBO, Agoria, de Privacycommissie en anderen: allemaal probeerden ze hun invloed te laten gelden.

    Bron: SOENENS, D., Achterhoedegevecht om uw privacy., De Morgen, 2015-03-12, p. 6.

    En klap de tekst weer in na het lezen.

    1. In het krantenartikel spreekt de journalist over een Europese wet. In de EU wordt echter niet over wetten gesproken, wel over verordeningen en ...?
    2. Welke EU-instellingen zijn volgens dit artikel betrokken bij het opstellen van deze EU-"wetgeving"?
    3. Hoe worden de mensen en groepen, zoals: Facebook, Google, ... genoemd die de besluitvorming van de Europese instellingen van buitenaf trachten te beInvloeden?
    4. Vind je het een goede zaak dat Europa zich deze materie (bescherming van de privacy) aantrekt? Waarom wel, waarom niet?
    5. Vind je het een goede zaak dat de besluitvorming van de instellingen van buitenaf wordt beïnvloed? Waarom wel, waarom niet?
    6. Hoeveel parlementsleden of volksvertegenwoordigers telt het Europees Parlement? Het is onmogelijk om alles plenair (d.i. met een volledig parlement) te bespreken. Daarom wordt de wetgeving vooraf besproken in parlementaire commissies. In het krantenartikel wordt verwezen naar Europees volksvertegenwoordiger Louis Michel. Van welke commissie is hij lid? 

    top    





    Instellingen van de EU

    Het Europees Parlement

    Europese Commissie
    Opdracht: sociale kwestie


  • 4. Heeft de EU bijgedragen tot de uitbouw van de welvaartsstaat?

  • Blik terug op de economische en sociale geschiedenis van de twintigste eeuw. Wat kan je vertellen over het leven van gewone mensen in de jaren twintig, dertig en veertig?

    Bekijk de beleidsdomeinen van de EU. Hoe kunnen ze bijdragen tot een verbetering van het leven van gewone mensen? Met welk domein zou je beginnen?

    Is 50 jaar gemeenschappelijk landbouwbeleid een onverdeeld succes? Welke opeenvolgende fasen kan je onderscheiden? Neemt de voedselproductie toe? In welke fase plaats je de boterbergen en melkplassen?  Welk effect had het gemeenschappelijk landbouwbeleid op de welvaarts- en consumptiemaatschappij? Slaagt de EU erin om haar bevolking te voeden?

    Is de welvaart gelijk verdeeld in de Europese Unie? Met welke standaard vergelijkt de EU dit en welke instelling verzamelt deze informatie? De armste landen binnen de EU vind je bij de oudste/jongste lidstaten en hoofdzakelijk in Oost-/Zuid-/West-/ of Noord-Europa? Vind je dat deze kloof tussen rijke en arme landen al dan niet moet gedicht worden? Waarom? Vind je nog andere argumenten in het artikel "sociaal Europa"?

    Na de Tweede Wereldoorlog heeft het sociaal zekerheidssysteem in België mee gezorgd voor de uitbouw van een welvaartsstaat. In welk pact werd dit vastgelegd? Een gelijkaardige evolutie deed zich voor in Nederland. Hoe wordt de welvaartsstaat ook genoemd? Door welke evoluties komt de welvaartsstaat vandaag onder druk te staan. Welke twee visies staan hierbij vandaag tegenover elkaar? Welke visie heeft momenteel de overhand? Wat zijn de machtsverhoudingen binnen het Europees Parlement? Welke actoren binnen de Europese Unie bepalen deze machtsverhoudingen mee?



    top    


    beleidsdomeinen EU

    50 jaar landbouwbeleid en onze voedseluitgaven

    Levensstandaard

    Nederlandse verzorgingsstaat

    Fracties in het Europees Parlement

    Sociaal Europa




  • 5. EU en de vrouwenemancipatie

  • 1. Zoek enkele definities van emancipatie.
    2. Ken je enkele voorbeelden van groepen die zijn geëmancipeerd in de 19de en 20ste eeuw?
    3. Bekijk de tijdlijn, verliep de vrouwenemancipatie in een rechte lijn of kan je soms van een terugval spreken. Indien er een terugval was, wanneer gebeurde deze en waarmee hield hij verband?
    4. Plaats jezelf of je vriendin op de tijdlijn, wat is er voor vrouwen veranderd in vergelijking met het leven van je of haar moeder, grootmoeder of overgrootmoeder?
    5. In welk decennium plaats je de dolle mina's of de tweede feministische golf?
    6. Zijn de eisen van de tweede feministische golf ondertussen gerealiseerd? Motiveer je antwoord.
    7. Rol van Europa, verdrag van rome, commissie, vrouw in de commissie.arbeiders, vlamingen dekolonisatie

     http://www.rosadoc.be/joomla/index.php/kwesties/arbeid-zorg/mogelijkheden en http://www.rosadoc.be/joomla/index.php/het-geheugen/thematische-geschiedenis-van-de-vrouwenbeweging/feminisme-en-vrouwenbeweging/403-dolle-minaheb je voor dit beleidsdomein de eu nodig? Hoe kan je vaststellen dat de EU dit een belangrijk werkpunt vindt (aparte commissie)Welk parlementslid zit in de commissie?


    top    


    Feministische tijdlijnen

    Tweede feministische golf.

    Algemeen stemrecht

    Link sociale zekerheid

  • 7. Actualiteit
  • http://www.europa-nu.nl/id/vh77h7u7qdx6/mensenrechtenbeleid https://vimeo.com/69539895 introductiefilm dossin In dit project kwam je tal van begrippen tegen, zoals liberalisme, socialisme, communisme. Welke partijen sluiten vandaag het beste aan bij deze begrippen?

    Andere maatschappelijke kwesties (confessionalisme, nationalisme, ecologisme) deden ook andere partijen ontstaan. Welke partijen sluiten bij deze begrippen aan?

    Hoe zit het met de sociale kwestie vandaag? Klik op de grafiek en lees over de groeiende ongelijkheid.

    Je kan vaststellen dat de sociale kwestie weer op de voorgrond is getreden: in een ander kader met andere figuren. Ook nu woedt er een discussie over de te gebruiken recepten, zoals blijkt uit het programma Tegenlicht en de longreads over Piketty in de Correspondent en Mondiaal Nieuws.

    In de opdracht krijg je een overzicht van argumenten en stellingen. Aan jou om aan te duiden welke argumenten en stellingen bij Piketty horen.

    top    

    Thomas Piketty en Naomi Klein bij Tegenlicht

    Correspondent over Piketty

    Interview met Piketty in Mondiaal Nieuws

    Opdracht argument en stellingen

  • 9. Conclusie
  • Je hebt voldoende informatie verzameld om tot een conclusie of besluit te komen. In de conclusie formuleer je een antwoord op de onderzoeksvraag. Breng daarom de onderzoeksvraag weer even in herinnering van de lezer.

    Een onderzoeksproject is een omvangrijke taak. Meestal werk je daarom samen met anderen. Met behulp van moderne technologie kan dit ook van op afstand. Google Drive is een instrument waarmee je kan samenwerken aan teksten.

    Schrijf samen met anderen een besluit in een google drive document. Let ook op je taal. De link "evaluatielijst teksten" kan je hierbij als een controlelijst gebruiken.

    top    


    Wat zet je in een conclusie?

    Samenwerken met Google Drive

    Evaluatielijst teksten


  • Europese symbolen
  • Kan je op http://europa.eu vinden: o Waarom er 12 sterren op de Europese vlag staan? o Wanneer we de Europese feestdag vieren? o Wat de titel van het Europees volkslied is?

    Europa zeer goed p 9: Europees paspoort,

    hymne staat ook op de pc

    kennismagazine p 9

    Besteed voldoende aandacht aan een nauwkeurige bronvermelding.

    Naast een schriftelijke wordt er soms ook nog een mondelinge presentatie verwacht. Presentatieprogramma's, zoals PowerPoint, Prezi, e.a. bieden hierbij heel wat ondersteuning.

    top    

    Tips: schriftelijke presentatie

    Bronvermelding

    Tips: mondelinge presentatie

    Opdracht bronvermelding

    Presentatieprogramma's

  • 11. Evaluatie van het project
  • Om het project af te sluiten, wordt je gevraagd om het evaluatieformulier in te vullen.

    top    

    Evaluatie project

  • 12. Uitbreiding van het project
  • In opbouw

    http://www.ryckevelde.be/nl/europa_begrijpen/educatief_materiaal/secundair_onderwijs/europese_zoektocht_in_brussel-5548.html

    top    

  • 13. Verantwoording
  • Deze site richt zich in de eerste plaats op de leerlingen van het zevende jaar beroeps en de leerlingen geschiedenis van de derde graad technisch onderwijs.
    Aan deze site werd en wordt hard gewerkt. Als u hiervan delen kopieert, vermeld dan op een correcte wijze de bron. Zo leren we dit onze leerlingen ook aan.
    De auteur is licentiate geschiedenis en sinds 1984 geaggregeerde voor het hoger secundair onderwijs. Na gewerkt te hebben op vormings- en studiedienst, geeft zij nu meer dan tien jaar les in het TSO en BSO.

    top