Internet

Je kan het niet bedenken of je vindt het wel op het internet. Het helpt je bij het solliciteren, bij het maken van werkstukken, bij het leggen van sociale contacten,...Enkele voorbeelden hiervan met tips en tricks vind je in de 10-stappencursus-wijzer-op-internet ! en bij de volgende trefwoorden !.

Trefwoorden

Dit wordt verder uitgediept in het thema "werkstuk".

trefwoorden     top    

Beroepen en internet

trefwoorden     top    

Digitaal een enquête afnemen

trefwoorden     top    

Onderwijs

trefwoorden     top    

Digitaal toetsen

trefwoorden     top    

Internetinstrumenten

Ook op andere pagina's van de site staan links naar goede internetinstrumenten, gebruik hiervoor de zoekfuncties op de startpagina !.

trefwoorden     top    

Mailen

trefwoorden     top    

Regels voor een formele e-mail

Net zoals voor een zakelijke brief gelden er voor een formele e-mail een aantal regels.

  1. Algemeen
    1. Het juiste communicatiemiddel.
      Snelheid en laagdrempeligheid zijn de voordelen van een e-mail, maar beperken anderzijds het gebruik van dit communicatiemiddel. Stel je dus steeds eerst de vraag of een e-mail het juiste instrument is om een bepaalde boodschap over te brengen.

    2. Eerst lezen, dan versturen.
      Laat je niet beetnemen door dit snelle communicatiemiddel, dat al even snel kan worden doorgestuurd door de persoon die jouw mail ontvangt. Je verzendt dus pas nadat je inhoud, taal en vorm van de mail grondig hebt gecontroleerd. Vergeet ook de bijlagen niet toe te voegen! Ben je kwaad, wacht dan vooraleer je per mail reageert.

      Heb je toch een foute mail verstuurd dan heb je bij Gmail de mogelijkheid om deze binnen de 30 seconden terug te roepen. Je moet de functie zelf inschakelen. Dat doe je in je instellingen, door 'verzenden ongedaan maken' aan te vinken.

    3. Beantwoord e-mails snel.
      Je wacht geen dagen om een e-mail te beantwoorden. Kan je toch niet onmiddellijk reageren, stuur dan wel een kort berichtje om te melden dat je de mail hebt ontvangen en wanneer de afzender een antwoord kan verwachten.
      Mails beantwoorden kan je door op de antwoordknop (reply) te drukken. Vermijd echter een opeenstapeling van "replies". In dat geval kan je de originele tekst verwijderen nadat je de antwoordknop hebt gebruikt.
      Desgevallend pas je het onderwerp aan.

    4. Een duidelijk e-mailadres.
      Doornroosje klinkt lief en Anderlecht sportief, maar ze passen niet in een zakelijke omgeving. Het is beter om je naam in je e-mailadres te zetten.

  2. Structuur
    1. Afzender
      Het mailprogramma voorziet meestal de mogelijkheid om de afzender automatisch toe te voegen op de regel Van (of From). Hou dit ook zakelijk.

    2. Geadresseerde(n)
      Vul de afzender in nadat je de mail grondig hebt nagelezen, dit voorkomt dat je per ongeluk op verzenden klikt en een onafgewerkte mail de wereld instuurt. "Voorkomen is beter dan genezen", zegt een oude wijsheid.
      Op de regel Aan (of To) zet je de e-mailadressen van de personen aan wie de mail gericht is.
      Op de regel Cc (carbon copy) zet je wie er een afschrift van het bericht ontvangt.
      De adressen die je achter Bcc (blind carbon copy)zet, zijn niet zichtbaar voor de andere geadresseerden.

    3. Onderwerp
      Een duidelijk, weliswaar beknopt, onderwerp trekt de aandacht van de eveneens gehaaste lezer. "Dringend" of "vraagje" zijn te vaag voor de onderwerpregel. Als je met de antwoordknop op een e-mail reageert, laat je het onderwerp in principe ongewijzigd.

    4. Datum en uur

      Het mailprogramma vult de datum en ook het uur waarop de e-mail verzonden wordt, automatisch in. Controleer of de datum- en tijdinstellingen van je pc correct zijn ingesteld.

    5. Aanhef
      Hi en hoy zijn geen aanhef voor een zakelijke mail, wel "Geachte heer AAA" of "Geachte mevrouw ZZZ".

    6. Inhoud
      Formuleer je boodschap kort en duidelijk. Hoewel e-mails gebruikt worden in de context van een snelle communicatie, worden slordige zakelijke berichten niet aanvaard. De algemene taalregels voor hoofdletters, leestekens, spelling, zinsbouw,...blijven van toepassing.
      Een e-mail volgt de indeling van een brief: inleiding, midden, slot. De tekst wordt wel korter gehouden. Beperk de alinea's tot 5 à 6 regels en laat witregels tussen de alinea's. Vermijd lange zinnen.

    7. Afsluiting"Met vriendelijke groet(en)" is heel geschikt als afsluiting. Je kort dit niet af tot mvg en je gebruikt ook geen emoticons.

    8. Ondertekening
      In de ondertekening staan je naam, eventueel je functie (leerling van ...). Je kan dit verder aanvullen met je telefoonnummer, je postadres, e-mailadres en webadres. Ook dit kan je automatisch door het mailprogramma laten uitvoeren door gebruik te maken van de elektronische handtekening. Je kan hier eveneens een vaste slotgroet (bijvoorbeeld "Met vriendelijke groet") in opnemen.

    9. Bijlagen
      Met de bijlagenfunctie verstuur je bestanden met je mail mee. Dit is een handig instrument met enkele aandachtspunten:

      • Vermeld in je bericht wat voor bestand je precies meestuurt en voeg de bijlage ook daadwerkelijk toe.

      • Geef het bestand een duidelijke naam.

      • Te grote bestanden kunnen slechts traag geopend worden en ergeren de ontvanger, comprimeer desgevallend met een zip-programma.

      • Door virussen besmette bijlagen maken je helemaal ongeliefd.

Nuttige sites en tips



Meer uitleg vind je op volgende sites:



Dit wordt verder uitgediept in het thema "welkom".



trefwoorden     top    

Veilig op het internet

Website maken

Een eigen website maken is vandaag niet meer zo moeilijk. Op het internet vind je webontwikkelprogramma's die je hierbij helpen. Pak de koe bij de horens, voeg de daad bij het woord, smeed het ijzer als het heet is of neem de proef op de som,... spreekwoorden ! in overvloed om je te overtuigen om je gip te presenteren met een website. Hou hierbij rekening met de eigenheid van dit medium, uitleg hierover vind je bij webschrijven. Voorkom problemen en respecteer de auteursrechten.

Dit wordt verder uitgediept in het thema "welkom".

trefwoorden     top    

Zoeken op het internet: surfen, googelen

Dit wordt verder uitgediept in het thema "welkom".

     top