Actualiteit

 1. Waarom het nieuws volgen?
 2. Hulpmiddelen
 3. Geschiedenis, brandend actueel
 4. Klokkenluider en Publeaks !
 5. Hoofdpunten en mediaframes
 6. Kennis actuatiteit wordt overschat !
 7. Kennis actuatiteit wordt overschat, grafiek !
 8. Kranten: toen en nu. !
 9. Krant als massamedium en vierde macht !
 10. Van krant tot internet !
 11. Nepnieuws en factchecker

1. Waarom het nieuws volgen?

Een verwittigd man is er twee waard. Wie op de hoogte is, laat zich minder vlug verrassen. Je hebt dan een paraplu bij je, ook al vertrek je met veel zonneschijn, omdat de weervrouw regen voorspelde. Je staat dan niet nodeloos aan te schuiven, omdat de Kenneytunnel is afgesloten voor de Antwerp ten miles. Bij een treinstaking tegen de toenemende onveiligheid op het spoor, heb je voor alternatief vervoer gezorgd, zodat je op tijd op je afspraak komt,...Er wordt zelfs beweerd dat wie zijn of haar leven onder controle heeft, zich ook gelukkiger voelt.

Daarnaast is het leuk om een gesprek te kunnen volgen en er goed geïnformeerd je inbreng in te hebben.
Ook tijdens het sollicitatiegesprek maak je een positieve indruk wanneer blijkt dat je op de hoogte bent van de actualiteit, in het bijzonder het nieuws dat verband houdt met het bedrijf of de functie waarvoor je solliciteert.
Het nieuws kan je helpen om doordachte beslissingen te nemen, bijvoorbeeld bij je studiekeuze.
...

Argumenten te over om dagelijks je portie actualiteit te nuttigen. Heb je hiervoor weinig tijd? Het nieuws volgen voorkomt tijdverlies, denk maar aan de gesloten Kennedytunnel. Op de trein, in de badkamer, joggend in het park,...Er zijn zovele plaatsen en verloren momenten te bedenken om het nieuws te volgen.

Saai en moeilijk? Wat je regelmatig volgt, wordt interessant en goed verstaanbaar.

Duur en niet beschikbaar? Het nieuws ligt voor het grijpen en helpt je kosten besparen. Ben je nog niet overtuigd, bekijk dan volgende hulpmiddelen.

2. Hulpmiddelen

Actualiteit     Hulpmiddelen     top    

Geschiedenis, brandend actueel

Wat vandaag actueel is, is morgen geschiedenis. Actuele problemen kan je verklaren door de geschiedenis ! te bestuderen. In de actualiteit worden er voortdurend begrippen ! uit het verleden gebruikt. Op isgeschiedenis! kom je meer te weten over de historische achtergrond bij actuele feiten.

Historische begrippen

Geschiedenis     top    

Al Capone

Amerikanen jagen op "nieuwe Al Capone", uit GvA van 18 februari 2013.
De Mexicaanse drugstrafikant Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán heeft van de Amerikaanse stad Chicago officieel de titel van ‘publieke vijand nummer 1’ meegekregen. Sinds 1930, toen Al Capone de stad tijdens de Drooglegging op haar grondvesten deed daveren, was niemand nog die twijfelachtige eer te beurt gevallen.

Geschiedenis     top    

Big Brother

BIG BROTHER OBAMA IS WATCHING YOU, uit De Morgen van 11 juni 2013.
De term verwijst naar de roman 1984 van George Orwell !

Geschiedenis     top    

Catch 22

"Zonder ervaring geen baan, zonder baan geen ervaring!", lees je op p. 45 op 7 februari 2015 in de katern cult.weekend van De Morgen.

Bij de titel hoort een verkeersbord waarop catch 22 staat geschreven

Joseph Heller vertelt in zijn roman Catch 22 ! over een soldaat die aan een gevaarlijke missie tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert te ontsnappen door zich gek te laten verklaren. De arts meent echter dat wie zoiets bedenkt onmogelijk gek kan zijn.

Geschiedenis     top    

Dante's inferno

Met Dante naar de CAR (Centraal-Afrikaanse Republiek) ! , uit De Morgen van 3 februari 2014, p. 12.
"Het dodenregister in het lijkenhuis van Bangui leest als een hoofdstuk uit Dante's inferno."

De 14de eeuwse Italiaanse schrijver Dante ! beschrijft de hel of het inferno in het liefdesdrama tussen Paolo en Francesca.

Geschiedenis     top    

homo universalis

De hartenkreet van een homo universalis, uit De Morgen van 29 januari 2014, p. 4.
"Alleskunner en Brits troeteldier Stephen Fry mengt zich nadrukkelijk in het pbulieke debat...De wereldwijde zoektocht naar homohaaat brengt hem onder meer in ...."

De homo universalis wordt door encyclo.nl ! omschreven als: "een kunstenaar die actief en begaafd is op diverse terreinen, vooral vanaf de tijd van de Renaissance! . De bekendste Homo Universalis was Leonardo Da Vinci !, die zich niet alleen bezighield met schilder- en beeldhouwkunst, maar ook uitvindingen deed, wetenschappelijk onderzoek en bovendien dekor- en kostuumontwerper was."

Geschiedenis     top    

kafkaiaans

Bouwen mag geen kafkaiaans avontuur zijn, uit Trends 6 februari 2010. "Het is weer file rijden aan de Heizel, waar Vlaanderen naar goede traditie de deuren platloopt voor Batibouw. Maar voor er gebouwd kan worden, is het nog eens lang wachten, en wel door administratieve files".
'Kafkaesk' of 'kafkaiaans' zijn termen die je wel kunt vernemen van degenen die op onaangename wijze in aanraking met de bureaucratie zijn gekomen. Ze verwijzen naar wat personages uit de romans van Franz Kafka ! voelen.

Geschiedenis     top    

kalifaat

Isis hertekent de kaart van het Midden-Oosten ! voor een kalifaat, uit De Morgen ! van 1 juli 2014.
"Van de Middellandse Zee tot diep in Irak willen "kalief" Aboe Bakr al - Bagdadi en de zijnen hun eigen staat of 'kalifaat'".
'Kalifaat' is in de islamitsche geschiedenis het grondgebied waar de kalief - letterlijk de opvolger van Mohammed - als hoogste autoriteit geldt.

Koude oorlog

Isis hertekent de kaart van het Midden-Oosten ! voor een kalifaat, uit De Morgen ! van 1 juli 2014.
"Van de Middellandse Zee tot diep in Irak willen "kalief" Aboe Bakr al - Bagdadi en de zijnen hun eigen staat of 'kalifaat'".
'Kalifaat' is in de islamitsche geschiedenis het grondgebied waar de kalief - letterlijk de opvolger van Mohammed - als hoogste autoriteit geldt.

Geschiedenis     top    

kruistocht voeren

Zuster Nora en haar nonnen voeren kruistocht ! tegen banken, uit De Morgen van 15 november 2011, p. 16.
Een rooms-katholieke orde met 540 nonnen zet in de VS banken onder druk om het bonusbeleid te veranderen en armen te steunen... Hun strategie is de schandpaal: bedrijven die niet willen luisteren, worden publiekelijk gekruisigd.

Geschiedenis     top    

Machiavellist

Machiavellist uit het Kremlin probeert EU uit elkaar te spelen, uit De Morgen van 8/08/2014, p. 6.


Wat heeft Poetin gemeen met de Florentijnse (Italië) denker en politicus Machiavelli! die in 1513 zijn werk Il Principe (de vorst) voltooide waarin hij hij bekeek hoe de vorst zijn macht zo lang mogelijk kan behouden. Hierbij liet hij zich inspireren door Cesare Borgia.

Geschiedenis     top    

middeleeuwen

Middeleeuwse medicijnen zijn geen kwakzalverij, uit De Gazet van Antwerpen 4/04/2015, p. 26.

In een van de oudste middeleeuwse! (periode van 500 - 1500) medische manuscripten werd een recept gevonden tegen de ziekenhuisbacterie die vandaag voor tal van slachtoffers zorgt in onze ziekenhuizen.

Geschiedenis     top    

Paard van Troje

Oekraïne vreest paard van Troje in hulpkonvooi, uit De Morgen van 13/08/2014, p. 14.


Volgens de Griekse mythologie! kregen de Trojanen een vergiftigd geschenk . Door het paard binnen de stadsmuren te nemen, maakten ze de vernieling van hun stad mogelijk.

Geschiedenis     top    

stenen tijdperk

Het stenen tijdperk voorbij, uit De Morgen van 30/01/2014.
"Legoblokjes kun je voortaan gewoon op het web op elkaar stapelen met een nieuw programmaatje van Google".

Het stenen tijdperk is de periode uit de prehistorie! waarin de mens zijn gebruiksvoorwerpen uitsluitend van steen maakte. Een periode die duurde tot ca. 5000 v. Chr. Dit is dus heel lang geleden en lijkt vanuit het computertijdperk iets compleet achterhaald.

Geschiedenis     top    

utopisch

Vroeger noemde men ons utopisch, uit De Standaard van 07/05/2010.
"Pascal Duquenne, de jongeman met Down die een ster werd door de film 'Le Huitième Jour', woont zelfstandig in hartje Brussel. Zijn moeder Huguette vertelt hoe die utopie werkelijkheid werd.".

Zo'n 500 jaar geleden verscheen er een boek over een vreemd en onbekend eiland. Het heette Utopia. In dit boek beschreef schrijver Thomas More ! een ideaal, denkbeeldig eiland.

Geschiedenis     top    

wachten op Godot

Blijven wachten op Godot, uit De Morgen van 8 juni 2013, p. 8.
Verlang je naar iets dat er maar niet komt, dan wacht je op Godot. Voor de ene kan dat de prins op het witte paard zijn, voor de ander de droomjob,...Het citaat komt van het gelijknamige toneelstuk ! van Samuel Beckett !

Geschiedenis     top    

Mediaframes en hoofdpunten

  Wie objectief wil zijn, spreekt altijd de taal van de macht (Rob Wijnberg, stichter van De Correspondent in Zeno bijlage van De Morgen, 24/9/2016, p. 11)

  Volg de hoofdpunten van het nieuws. De hoofdpunten vind je op de titelpagina van kranten en vooraan in het nieuws op radio en tv.
  De nieuwslezer herhaalt de hoofdpunten op het einde van de uitzending. Hoofdpunten bepalen vaak meerdere dagen de berichtgeving. Het zijn dikwijls onderwerpen die een grote invloed hebben op vele mensen. Hoofdpunten en hun invulling zijn ook afhankelijk van de regio waar je woont of je kijk op de wereld.

 • Mediaframes bepalen onze kijk op de werkelijkheid !

Nepnieuws en factchecker